Friday, August 10, 2012

Έτσι, για πλάκα

Μερικές φωτογραφίες από τους δρόμους της βόρειας πόλης μου.
Κανόνες:
α) Παρουσιάζω μόνο ταμπελες και επιγραφές που υπάρχουν στο δρόμο, όχι κείμενα, και
β) παρουσιάζω την κάθε ρίζα μόνο μια φορά (εκτός και αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος) ακόμα κι αν τη δω κάπου άλλου σε διαφορετική επιγραφή. Π.χ.: για το psychoterapeutisk και terapi η ρίζα είναι η θεραπεία, οπότε θα παρουσιάσω μόνο μια από τις δύο.
Θα εμπλουτίζω την ανάρτηση ενώ θα βρίσκω περισσότερο υλικό!


Optiker, από το οπτικός

Apoteket, από το αποθήκη. Στη γλώσσα τους θα πει φαρμακείο






 
Teologiske, από το θεολογικός (θεός + λόγος)
Foto, από το φως
Museum, από το Μουσείο, δηλαδή χώρος αφιερωμένος στις Μούσες

Elektrik, από το ηλεκτρικός (ήλεκτρο = κεχριμπάρι. Το κεχριμπάρι όταν το τρίβεις ηλεκτρίζεται)
Musik, από το μουσική
Katalog, από το κατάλογος (κατά + λόγος)
 Klinik, από το κλινική (κλίνη = κρεβάτι)
Psykiatri, από το ψυχιατρική (ψυχή + ιατρική)
Athlete, από το αθλητής, αυτός δηλαδή που κάνει άθλους
Eclipse, από το έκλειψη(εκ + λείπω)   
Cinema, από το κίνηση


Mastodonter, από το μαστοδόντο (μαστός και δόντι).
Αυτό ήτανε και το ρομπότ του Jack, του Μαύρου Ρέιντζερ στο Power Rangers, για όσους θυμούνται :D
Indonesisk, από το Ινδονησιακός (Ινδία + νήσος)
Lesbian, από το λεσβία (Δηλαδή από ένα άλλο νησί, τη Λέσβο, από όπου ήταν η ομοφυλόφιλη ποιήτρια Σαπφώ, και έτσι έμεινε ο χαρακτηρισμός. Πράγμα καλό για τον τουρισμό στο νησί απ ότι έχω ακούσει, γιατί το επιλέγουν πολλές λεσβίες για της διακοπές τους)



Planet, από το πλάνητας (αντίθετα με τη συντριπτική πλειοψηφία των άστρων που λόγω της περιστροφής της γης φαίνονταν να έχουν καθορισμένη πορεία από ανατολικά προς τα δυτικά στο νυχτερινό ουρανό, ορισμένα φαίνονταν να έχουν ακαθόριστη πορεία. Αυτό γιατί ήταν σώματα που περιστρέφονταν γύρω από τον ήλιο. Αυτά τα "άστρα" ονομάστηκαν πλάνητες αστέρες. Η σημερινή χρήση της λέξης χρονολογείται από το 1640)


iPhone, από το φωνή
Gigantisk, από το γιγάντιο
Politik, από το πολιτικός (αυτός που έχει σχέση με την πόλη)  
Omega, φυσικά το ωμέγα (o + μέγα, γιατί ήτανε μακρό o, δηλαδή προφερότανε περισότερη ώρα από ένα απλό ο)


Synfoni, από το συμφωνία (συν + φωνή)

Centrum, από το κέντρο, που αρχικά σήμαινε μικρό αιχμηρό σημείο. Εξ ου και κεντρί, κεντάω
Android, από το ανδροειδές (άνδρας + είδος).
Το 1977 ο Lucas το έκοψε σε droid για το Star Wars του. Μάλιστα έχει και το copyright! Για να το χρησιμοποιήσει στη διαφήμιση που βλέπετε, η Motorola πλήρωσε άγνωστο πόσο χρημάτων...
Kassandra, από την Ομηρική προφήτισσα
Emporio, από το εμπόριο φυσικά (εν + πόρος). Η λέξη δηλώνει ειδικότερα το πέρασμα αγαθών διαμέσου θαλάσσιων περασμάτων (πόροων).
Απ όσο ξέρω, μια αποικία Εμπόριο βρισκότανε στη σημερινή Κροατία, και άλλη μια στην Ισπανία. Λογικά θα υπήρχαν κι άλλες.
Sympatisk, από το συμπαθητικός (συν + πάθος). Πάθος στα αρχαία ελληνικά σήμαινε αίσθημα και η λέξη σήμαινε αυτόν που συμμετέχει στο συναίσθημα του άλλου.
Στα νέα ελληνικά κατέληξε να σημαίνει αγαπητός, αλλά στις άλλες γλώσσες το χρησιμοποιούν με το ετυμολογικό του νόημα. Όπως εδώ που όπως λένε ψάχνουνε για ψυχοπονιάριδες να διαχειρίζονται τα λεφτά τον συνταξιούχων


Musikteatret, από το μουσική και θέατρο

Photografika, από το φωτογραφικός (φως + γραφή)
Psykoterapeutisk, από το ψυχοθεραπευτικός (ψυχή + θεραπεία)  

School, από το σχολείο. Σχολή στα αρχαία σήμαινε ανάπαυση. Πως λέμε σήμερα "γιορτές και σχόλες" ή σχολάω. Εξού και το α-σχολία, δηλαδή όταν δεν έχουμε σχολή, όταν κάνουμε κάτι.Αρχικά δηλαδή σχολείο σήμαινε το μέρος που αράζουμε χαλαροί και λιαζόμαστε τεμπελιαζοντας. Οι σημερινοί μαθητές και φοιτητές διατηρούν το νόημα ανόθευτο, μπράβο παιδιά!
  

Academic, από το ακαδημαϊκός. Ο Ακάδημος ήταν αρχαίος αττικός ήρωας από τον οποίο και πήρε το όνομά του το αρχαίο προάστιο της Αθήνας Ακαδημεία. Εκεί έφτιαξε και ο Πλάτωνας τη φιλοσοφική σχολή του, και έτσι έμεινε να ονομάζονται τέτοια ιδρύματα Ακαδημίες. Φυσικά τα σκατά που μας μαθαίνουν στο Copenhagen Business School καμία σχέση δεν έχουν με τα άκρως ενδιαφέροντα που δίδασκε ο Πλάτωνας.


Hydrotec, από το ύδωρ + τεχνολογία. Είναι χαζό να κόβουνε στη μέση λέξεις που δεν ξέρουν το νοημα τους. Hydrotechnology θα έπρεπε να το χαν αφήσει, αφού Tec στις γλώσσες τους δεν πάει να πει τίποτα. Αυτά παθαίνεις άμα δεν έχεις γλώσσα δική σου ικανή να παράγει νοήματα. Τα κανείς μαντάρα

 
Organic, από το οργανικός

Plastic, από το πλαστικός αυτός μου μπορεί να πλαστεί. Άρα το πλάσμα είναι αυτό που πλάστηκε.




Novozyme, από το ζύμη. To Novo είναι λατινικό και θα πει νέο. Novozymes θα πει δηλαδή καινούργια ζύμη. Η εταιρία ασχολείται με τα ένζυμα και όχι με της ζύμες. Eνώ κι αυτοί θέλανε απλά να παίξουνε με τη λέξη, καταλήξανε να τα κάνουνε μαντάρα.


Gymnasium, από το γυμνάσιο, δηλαδή τη γυμνή άσκηση. Εξ ου και τα γυμνάσια ως καψόνια: "μου έκανε γυμνάσια". Τελικά σήμαινε καί το μέρος όπου συνέβαινε αυτή η άσκηση. Τα γυμνάσια ήταν μέρη και πνευματικής άσκησης, και πολλά από αυτά είχαν και βιλιοθήκες



Metropolitan, από το μητροπολιτικός (μητέρα + πόλη). Μητρόπολη σημαίνει τη μητρική πόλη, που ιδρύει αποικίες. Αργότερα, σήμαινε την έδρα ενός επισκόπου και τη μεγάλη πόλη. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι ξένοι σήμερα πιστεύουν ότι σημαίνει την πόλη που έχει μετρό...



Telefon, από το τηλέφωνο (τηλέ + φωνή)